Omuz çıkıkları nasıl oluşur?
Omuz eklemi bağlar ile desteklenmiş kolay kolay çıkmayan bir eklemdir. Omuz ekleminin çıkması için büyük travmalar gerekmektedir. Spor yaparken oluşan yaralanmalar, düşme veya trafik kazaları gibi ciddi travmalar sonrasında omuz çıkıkları görülebilmektedir.
Omuz çıkıkları nasıl tedavi edilmelidir ?
Omuzunuz çıktığı zaman yapılması gereken ilk iş omuzun tekrar yerine oturtulmasıdır. Sonrasında omuzu yerinde tutmaya yarayan yapıların çıkıktan nasıl etkilendiği tespit edilmelidir.
Tüm omuz çıkıklarında çıkık sonrası ameliyat önerilmeli midir?
Burada hastanın yaşı ve fiziksel durumu dikkate alınmalıdır. 20-25 yaş arası genç hastalarda ilk çıkıktan sonra omuz çıkığı oranı %80-90 oranında olabilmektedir. Bu yüzden ben bu yaş grubunda ilk çıkıtan sonrada cerrahi tedaviyi öneriyorum. Ancak daha ileri yaşlarda ilk çıkık yerine oturdulduktan sonra omuz çevresi kasları güçlendirilmeli ve hasta takip edilmelidir. Tekrar çıkık oluşması durumunda cerrahi tedavi seçeneği düşünülebilir.
Omuz çıkıklarının tedavisinde ne yapılıyor ?
Omuz eklemini yerinde tutmaya yardımcı olan ”labrum” adını verdiğimiz bir yapı vardır. Bu yapı glenoid dediğimiz eklem yuvasının etrafını sararak Omuz ekleminin çıkmasını engeller. Tedavide biz bu yapıyı değerlendirerek kopmuş olan yapışma bölgesine artroskopik dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile onarıyoruz ve sonrasında rehabilitasyon programına alıyoruz.
Ameliyat sonrası dönem nasıldır? Ne beklemeliyim ?
Ameliyat sonrasında ilk 4-6 hafta omuz bandajı ile takip edilmektedir. Ardından fizik tedavi ve rehabilitasyon ile kas güçlendirme ve eklem hareket açıklığı egzersizleri verilmektedir.
Sporcularda ortalama spora dönüş süresi 6 aydır. Özellikle temas sporları ile uğraşanlarda tam bür güçlendirme egzersizi olmadan spora dönüş tekrar çıkığa neden olabilir. Masa başı çalışanlarda ise işe dönüş ortalama 3-4 haftadır.
Omuz çıkığı sonrası başarı oranları nasıldır? Omuzum tekrar çıkar mı?
Başarı oranları yüksektir. Özellikle omuz cerrahisi konusunda deneyimli cerrahlarda bu oran daha da artmaktadır. Tekrar çıkık oranı %0-10 arasında bildirilmektedir. Tekrar çıkık hastanın aktivite düzeyine, kas gücünne, cerrahi tekniğe ve rehabilitasyona göre değişmektedir. Omuz cerrahisi deneyimi fazla olan merkezlerde tekrar çıkık oranı düşüktür.